+(0045)-20444682
kbj@haverobotter.dk

Blog Post

Robotplæneklipper og Pleje af din græsplænen

Robotplæneklipper og pleje af græsplænen

Hvis du bruger en robotplæneklipper, hjælper den med at plejer din græsplæne. Her kommer flere tips til hvordan du får en smuk grøn plæne. Du slipper også for problemer med mos og visne pletter.

Robotplæneklipper vs motorplæneklipper

En robotplæneklipper kan hjælpe boligejere, så de kommer nemmere til en flot græsplæne. Der er mange som har den opfattelse, at en  have med græs er nem og ikke kræver meget tid at passe. Det er ikke korrekt. Der er mange opgaver der skal løses, hvis man skal have en flot græsplæne.

Hvis du vil have en flot græsplæne, skal du gøre følgende:

  • Græsset skal klippes 1-2 gange om ugen fra sidst i marts til sidst i oktober. Det kan klares med en robotplæneklipper.
  • Græsset skal have kalk og gødning.
  • Kanterne skal beskæres 1-2 gange hver sæson, hvis du vil have en flot afslutning.
  • Vand græsset i perioder, hvor det er meget tørt. Her skal du være opmærksom på regler for havevanding. Du kan evt. etablere opsamling af regnvand til havevanding. Hvordan du gør dét, kan du læse her https://haverobotter.dk/
  • Én gang om året fjernes mos og plænen kradses op. Det gøres ved at rive din græsplæne.
  • Om efteråret fjernes blade og andet nedfald, så din plæne kan få luft.

 

Hvordan slår du bedst græsplænen?

Med en robotplæneklipper, kan du klippe dit græs 3-4 gange i ugen og på den måde få en super flot græsplæne. Hvis du bruger en motorklipper skal du klippe dit græs mindst 1 gang om ugen i vækstsæsonen, som går fra midt i marts til sidst i oktober.

Der er nogle som fejlagtigt klipper deres græsplæne langt ned. Hvis du klipper under 3-4 cm, kan græsset ikke vinde kampen over ukrudt og mos. På en robotplæneklipper, indstiller du nemt klippehøjden på din græsplæne

Du skal derfor ikke forsøge at spare tid ved at klippe din græsplæne meget kort, så får du et svækket rodnet og en stresset græsplæne. Det vil ofte resulterer i gule pletter, mos og andet ukrudt i din græsplæne.

Her kan du læse mere om hvordan du slipper for mos i græsplænen. https://haverobotter.dk/

Robotplæneklipper og frost

For at udnytte det sparsomme dagslys og beskytte græsset mod frost, skal dit græs ikke klippes kortere end 4cm i forår og efterår. Så husk at indstille din plæneklipper eller din robotplæneklipper, alt efter hvilken sæson du er i.

Hvis du har været på ferie, eller græsset er blevet langt af andre årsager, er det bedst at klippe græsset ned af flere gange. Dette undgår du selvfølgelig hvis du har en robotplæneklipper.

Det bedste resultat af din klipning, opnår du med et skær på klingerne som er skarpt. Så det er vigtigt at du servicerer din maskine og skifter/sliber knive efter behov.

Du kan købe dine nye knive her https://haverobotter.dk/

 

Afretning af kanten

Kanterne på din græsplæne vil stille og rolig vokse ind i bedene. Du skal derfor beskære dine kanter 1-2 gange om året. Hvis du har en græsplæne der ikke lige er blevet klippet, men du har afrettet kanter, kan den se pæn og velholdt ud. Så der er mange fordele ved at klippe dine kanter.

Måden du gør det på, er ved at trække en snor, der hvor du vil have din plæne beskåret. Du bruger så en spade ( evt. en kantspade ) og  følger blot snoren. Du sikrer dermed at du får en lige græskant.

Det er mest tidsbesparende at have styr på dine græskanter inden de vokser for langt ind i bedene. På den måde slipper du for at bruge en masse tid på at luge græs i dine bede.

Det er også muligt at ligge en flisekant imellem dit græs og dine bede.Det kræver en del arbejde og vil ikke passe til alle haver. Vi anbefaler, at du finder noget inspiration inden du begynder at lægge fliser langs din græskant.

 

Her kan du se en kort video om afretning af græskanter. https://www.bolius.dk/pleje-af-graesplaenen-19137/

 

Skal jeg vande min græsplæne?

Dit græs vil blive gult og vissent i perioder hvor det ikke regner. Men det vil også altid blive frisk og grønt igen

Robotplæneklipper og have vanding, når det begynder at regne. Så det er ikke nødvendigt at vande din græsplæne.

Hvis du ikke vil have en græsplæne der er vissen, bliver du nødt til at vande. Det skal gøres inden plænen bliver gul, da det så har den bedste effekt og der vil være mindre forbrug af vand. Hvis du skal have et godt resultat, skal du vande grundigt, med ca. 20mm vand hver gang du vander. Det er omregnet 20 liter pr M2. Husk at det ikke er gratis at bruge vand, men hvis du etablerer en regnvandsopsamling, kan du efterfølgende vande gratis og samtidig ikke belaste miljøet.

Se her hvordan du etablerer en regnvands opsamling. https://haverobotter.dk/

 

Er det vigtigt at give græsplænen gødning?

robotplæneklipper vs motorplæneklipperHvis du har en robotplæneklipper, skal du ikke tænke på det ekstra arbejde der følger med, når du skal gøde din græsplæne. Din græsplæne har bedst af at få gødning 1 gang om året.

Det er endnu mere vigtigt hvis du har græsopsamler, eller river din plæne efter hver klipning. Så fjerner du nemlig en masse vigtige næringstoffer. Det undgår du med en robotplæneklipper, der klipper dit græs så tit, at du ikke kan se de små græsstrå.

Det kan du også få ved en motorplæneklipper, hvor det oftes kaldes for Bio-klip.

 

Her kan du se en kort video om gødning https://www.youtube.com/watch?v=DNTvoJcrim4

Uorganisk gødning

Uorganisk gødning er det de fleste bruger og vi kalder for kunstgødning, eller NPK-gødning. I en kunstgødning, kan du få forskellige blandingsforhold mellem N (nitrogen/kvælstof), P (fosfat) og K (kalium) og det har en betydning for, hvor god en virkning gødningen har på din plæne. Vi anbefaler følgende blanding af N-P-K,  12-5-14 eller 14-3-18 så du på den måde får meget kvælstof og kalium og noget mindre fosfat. Kunstgødning virker kun i kort tid, og derfor er det bedst hvis du gøder flere gange hver sæson fx i april, maj, juni og juli.

Organisk gødning

Hvis du også vil tænke lidt på miljøet, skal du vælge organisk gødning, som  stammer fra dyr fx køer, høns eller heste. Du kan købe organiske gødninger til græsplæner i pilleform, som fordeles på samme måde som kunstgødning. Organisk gødning virker hele sæsonen, så du skal kun sprede din gødning i foråret fx i april.

Om du vælger den ene eller anden type gødning, kan den spredes, enten med hånden, eller en gødningsspreder, som hjælper med at fordele din gødning ensartet på din græsplæne.

Kalk

Nogle græsplænen kan have brug for at få tilført kalk fra tid til anden. Når du tilfører kalken, hæves jordens surhedsgrad (pH), og det giver græsset bedre vækstbetingelser. Hvis PH er for lav i din jord, er det svært at få en pæn græsplæne. Mos vil også trives i lav ph, så det vil altså betyde at din plæne vil blive fyldt med mos. Hvis din plæne skal have kalk, skal det være i marts eller april.

 Her er en video hvor du kan høre mere om kalk https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=2rNkmmliVHk

Hvad skal du ellers gøre for at pleje græsplænen?

Når du har haft din græsplæne i nogle år, vil der danne sig et tykt filtret lag af rødder. Dette lag beskytter plænen mod slitage og holder på vandet.

Når din plæne bliver ældre, og hvis du ikke har revet den, vil dette filtlag imidlertid blive så tykt, at vandet og gødningen vil ligge sig på toppen, da det ikke længere er muligt at trænge igennem laget. Hvis det sker, kan du få svampesygdomme i din græsplæne.

Derfor skal du én gang hvert år, kradse din plæne med en rive, og på den måde sikre at der kommer luft til rødderne og vand/gødning kan komme ned.

Dette arbejde skal laves i forår eller efterår, og når du er igang, vil det være en god ide at stikke et tæt mønster af lodrette huller, det vil hjælpe med til at du får en luftig plæne hele sommeren.

Visne efterårsblade

I mange gamle haver, er der store træer. Det betyder, at din græsplæne om efteråret kan blive dækket af et tykt lag blade. Det er ikke godt for din græsplæne, og du bør rive dem sammen.

Hvis laget af blade  ikke er så tykt, kan du evt. kører en tur med din plæneklipper, som på den måde fordeler de små stykker, der med tiden formulder.

 

Ujævn og hullet græsplæne

Hvis du har huller eller bare en ujævn græsplæne, skal du prøve med en topdressing. Topdressing er en blanding af muld, sand og græsfrø. Vi vil her beskrive, hvordan du blander en topdressing

Du skal bruge 2 dele muld og en del sand, herefter blander du en god håndfuld græsfrø i blandingen, så du på den måde er færdig når din plæne er rettet op. Det sikrer også at fuglene ikke spiser alle frø. Med denne blanding, får du helt sikkert et flot resultat.

Du kan ændre på blandingsforholdet alt efter om din plæne er meget ler- eller sandholdig. Hvis der er meget ler i din plæne, tilsætter du lide mere sand i din blanding og hvis din jord er meget sandet, tilsætter du mere muld i din blanding.

Du kan se en video hér, som viser hvordan du gør. https://www.youtube.com/watch?time_continue=199&v=3sBiG9LIllc

 

Tilbage til forsiden. https://haverobotter.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *